RSS

O stranci

Raskolom u Stranci Prava (1895.) na pristaše Frana Folnegovića, koji su težili “južnoslavenskim integracijama,” i pristaše osnivača Stranke Prava, dr.Ante Starčevića utemeljena je Čista Stranka prava. Naime, Starčević je zajedno s dr.Josipom Frankom, Eugenom Kumičićem, dr.Milom Starčevićem i ostalim pristašama “čistog” pravaštva napustio Stranku prava i utemeljio posebni klub ČSP-a.
U Bosni i Hercegovini je Otac domovine imao brojne pristaše. Među njima se osobito ističu pripadnici muslimanskog begovskog staleža (Basagić, Hrasnica i dr.). Kako je BiH bila pod austrijskom aneksijom, državne vlasti nisu držale poželjnim organiziranje Starčeviceve stranke pod pravaškim imenom. Stoga je skupina domoljubnih intelektualaca utemeljila Hrvatsku narodnu zajednicu (HNZ) koja je imala ulogu etablirati pravaštvo u Bosni. HNZ su podupirali franjevci, seljački stalež te nisko obrtništvo. Stranku je predvodio dr.Nikola Mandić, a od ostalih odličnika se ističu dr.Ivo Pilar, Savfet-beg Basagić, književnik Hamid Ekrem Sahinović,Jozo Sunarić. Imali su i konspirativnu pomoć i od Zemaljskog poglavara BiH baruna Stjepana Sarkotića. HNZ se zalagao za suradnju katolika i muslimana-nasuprot sarajevskom nadbiskupu Stadleru-te za ujedinjenje Banske Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao treće federalne jedinice u monarhiji. Nu, izbijanjem Prvog svjetskog rata i propasti Austrougarske nastaju nove okolnosti. Stvaranjem ,najprije, tzv.drzave SHS-a, te konačno Jugoslavije pod velikosrpskom dominacijom, prestaje rad HNZ.
Dolaskom demokratskim promjena (1990), obnovljena je djelatnost HČSP-a najprije u Republici Hrvatskoj (1992.). Zbog ratnih dogadjanja, postojanja vise pravaških stranaka i HDZ-ove opstrukcije, HČSP je na prostoru BIH obnovljena 1996. Zbog nezrelosti vodecih ljudi, javasluka i infiltriranja osoba po naputku vladajucih kamarila stranka je zamrla.
Nakon pomnog proučavanja političkih silnica u BIH i izvan nje, kao i spoznaje o katastrofalnom stanju hrvatskog naroda u ovoj zemlji, skupina nepopravljivih pravaša donijela je odluku o obnovi “čistog pravaštva” koje ce dosljedno primjenjivati Starčevićevu dogmu. Stranka je registrirana 17.05.2006. pri Županijskom sudu u Livnu pod nazivom: Hrvatska Čista Stranka Prava -Dr.Ante Starčević sa sjedištem u Tomislavgradu.